De NAM heeft zaterdag 29 augustus j.l. de omwonenden van de NAM locatie "Saaksum" (bij Roode Haan) per brief geïnformeerd over voorgenomen voorbereidende werkzaamheden die op woensdag 2 september en donderdag 3 september zullen plaatsvinden. Dan worden metingen uitgevoerd in de bestaande gaswinput, hierbij zal een hijskraan aanwezig zijn.
"NAM informeert u - voorafgaand aan de start - over de uitvoering van de geplande frack-werkzaamheden die in oktober 2015 plaatsvinden. U ontvangt daarover op een later moment meer informatie.", aldus de brief.
Vragen over de werkzaamheden kunnen gesteld worden aan de heer M.Smit 0592 364757 en na kantooruren NAM 0592 364000
Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.nam.nl/saaksum
Omdat de NAM juridisch niets in de weg staat om dit najaar dus te gaan "Fracken" op de NAM locatie in Saaksum, heeft een groep verontrustte bewoners uit de omgeving (gemeente De Marne, Winsum en Zuidhorn) oa gekeken hoe mogelijke gevolgen hiervan duidelijk en onafhankelijk kunnen worden geregistreerd.
Een onpartijdig meet buro "StabiAlert" kan dit goed doen. Zij werken namelijk met Tiltmeters. Tiltmeters meten veel nauwkeuriger dan versnellingsmeters die de NAM graag gebruikt en geven o.a. zettingsschade aan. Een suggestie is om een ring van 4 tot 6 meetinstrumenten rondom de locatie "Saaksum" aan te leggen. Dan kan nu een 0 meting worden gedaan, tijdens het fracken en ook lange tijd daarna door worden gemeten. Met een symbolische bijdrage van belanghebbenden en een ruime bijdrage van de NAM zou dit gefinancierd kunnen worden.
Op 9 september a.s zal er de volgende presentatie gehouden worden voor belangstellenden: de presentatie ‘Meten is weten’. Hier zal meer informatie gegeven worden over het belang van meten o.a.
Enkele redenen waarom er snel meer en anders gemeten moet worden:
- Schade aan opstallen, dijken en infrastructuur door bevingen kan sneller worden onderkend.
- De relatie tussen schade en bevingen/trillingen kan beter in kaart worden gebracht.
- Het plaatsen van tiltmeters, die - in tegenstelling tot accelerometers – een continu proces meten, is van groot belang om schades blijvend te kunnen monitoren.
- Er kan een beter risicoprofiel worden opgesteld zodat veiligheid en aardbevingsbestendig herstel beter op elkaar kunnen worden afgestemd.
- Zettingsschade kan beter in beeld worden gebracht.
- Gebieden waar wel bevingen/trillingen worden ervaren en schade wordt geconstateerd, zullen ontsloten kunnen worden.
De NAM/TNO is bezig met het plaatsen van een netwerk van meters boven het Groningenveld, waaronder versnellingsmeters van een goede kwaliteit en een hogere gevoeligheid dan standaard versnellingsmeters. Maar wij vinden dat naast het meten van versnellingen je ook de tilt/hoekverkanteling moet meten om de effecten van de bevingen te kunnen aantonen. Je kunt bijvoorbeeld zien dat een pand sterker is geworden na herstel. Met tiltsensoren kan daadwerkelijke ontstane schade worden meten.
Heel veel instanties hebben juist nu met de aardbevingen, de bodemdaling en de problemen met de waterhuishouding grote behoefte aan een continue stroom van nauwkeurige meetgegevens uit een fijnmazig en volledig netwerk.
Zie voor meer informatie:
http://www.ondergroningen.nl/informatieavond-meten-is-wetenop-9-september/
Het boek van Folkert Buiter: ‘Te Laat’, de thriller gebaseerd op de gaswinningsproblematiek in Groningen is verkrijgbaar in de pauze en na afloop.
Plaats presentatie ‘Meten is weten’: Vita Nova te Middelstum.
Aanvang 19.30 uur.
De toegang is gratis.
Namens Dorpsbelangen Oldehove,
Dingena Biester